Sportbegeleidster bij Anna

Hoofdcategorie: nieuws Gepubliceerd: dinsdag 27 maart 2012

Mijn naam is Lieke Verstegen. Vanaf 2011 ben ik één van de sportbegeleiders van de Vereniging voor Sport en Spel Anna. Ik ben begeleider geworden toen ik nog student Fysiotherapie was aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en inmiddels mag ik mezelf Fysiotherapeute noemen.

Er zijn bepaalde symptomen die kunnen duiden op een hartziekte. Dit zijn pijn, kortademigheid, vermoeidheid, hartkloppingen, duizeligheid en bijvoorbeeld flauwvallen. Deze symptomen kunnen zich in een vroeg stadium van de hartkwaal voor doen, maar ook in een later stadium. Aan de hand van een combinatie van deze symptomen kan er al met zekerheid de diagnose worden vastgesteld. Vaak worden er dan nog testen uitgevoerd om de diagnose vast te stellen, de ernst van de aandoening vast te stellen of het behandelplan op te stellen.

Als gevolg van de ernst van de hartkwaal is het mogelijk dat er een hartoperatie plaats gaat vinden. Dit kan onder andere een bypass of een hartklepoperatie zijn. Na één van deze operaties moet een patiënt gaan revalideren. Dit gebeurt eerst in het ziekenhuis onder begeleiding. Een patiënt leert dan weer opnieuw zijn grenzen kennen en krijgt ook voorlichting wat nou een gezonde leefstijl is. Maar zodra een patiënt uit het ziekenhuis ontslagen is krijgen de patiënten het advies om in beweging te blijven en die gezonde leefstijl aan te houden.

Bewegen is goed voor de conditie van hart en bloedvaten. Door te bewegen gaat het hart effectiever pompen. Ook heeft regelmatig bewegen een gunstig effect op de bloeddruk, omdat een getraind hart langzamer dan een ongetraind hart klopt en hierdoor zal de bloeddruk dalen.

Maar wat zijn de mogelijkheden dan die een hartpatiënt heeft? In beweging blijven klinkt leuk. Maar na dit heftige gebeuren kan er sprake zijn van angst en veelal onzekerheid over het eigen lichaam. Of in het begin wordt het advies goed opgevolgd, maar hoe langer het geleden is, dat de hartkwaal is geweest, hoe moeilijker het wordt om je aan het advies te houden.

Hiervoor is Vereniging voor Sport en Spel Anna. Het zorgt ervoor dat je verantwoordt blijft bewegen onder de juiste begeleiding. Je komt in contact met lotgenoten en kunt zo je ervaringen delen. Het in beweging zijn staat centraal en iedereen sport met de intensiteit die de persoon kan verdragen. Zowel de begeleiders als de andere sporters houden één ieder in de gaten. En mocht er onverhoopt toch iets mis gaan dan is er een calamiteitenplan opgesteld, zodat de juiste middelen en handelingen toegepast kunnen worden wanneer dat nodig is. De begeleiders zijn opgeleid in EHBO en met nadruk op het reanimeren en er lopen ook altijd andere sporters tussen die zich hebben bekwaamd in het reanimeren en het bedienen van de aanwezige A.E.D. Op deze manier kan er verantwoord worden gesport. En wat vooral belangrijk is dat het ook erg leuk en gezellig is. Hierdoor blijf je geprikkeld om in beweging te blijven.

Het motto van Vereniging voor Sport en Spel Anna is dan ook: Hart in Beweging!